Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SAVCI

Aşağa gitmek

SAVCI Empty SAVCI

Mesaj  Admin Çarş. Mart 19, 2008 12:25 pm

TANIM
Herhangi bir şekilde haberdar olduğu suçlara bizzat veya emniyet kuvvetleri yardımıyla el koyup, lehte veya aleyhte tüm delilleri toplayarak olay hakkında kamu davası açıp açmamaya karar veren, açılan kamu davalarında iddia makamını temsil eden, adli görevleri yanında idari görevleri de bulunan kamu görevlisidir.

GÖREVLER
- Ağır cezalık suçlar ile kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar,
- Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker,
- Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır,
- İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir,
- Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur,
- Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açar (Derneğin veya vakfın hukuken ortadan kaldırılması, evlenmeye itiraz vs.).

KULLANDIĞI MALZEMELER VE YARARLANDIĞI KAYNAKLAR
- Büro malzemeleri,
- Dava dosyaları,
- Cübbe,
- Delil teşkil eden eşyalar,
- Türkiye Cumhuriyeti kanunları, tüzükler ve yönetmelikler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Savcı olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe, sözel akıl yürütme ve ikna gücüne,
- Kuvvetli bir belleğe sahip,
- Araştırmacı, titiz, dikkatli ve düzenli,
- İnsanlarla rahat iletişim kurabilen, zor koşullarda yılmadan çalışabilen,
- Cesaretli, sabırlı, soğukkanlı,
- Bedence sağlam kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Genellikle bürolarda ve mahkemelerde çalışırlar. Ancak, suçla ilgili araştırma yapmak için olay yerinde ve olumsuz koşullarda da çalışmak zorunda kalabilirler. Keşif, otopsi, tespit gibi durumlarda açık havada görev yapabilirler. Sorumluluk isteyen, yoğun iş yükü bulunan ve stresli bir meslektir. Atama nedeniyle sık sık yer değiştirme söz konusudur. Çalışırken, hakim, kaymakam, vali, yerel yöneticiler ve vatandaşlarla iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu mesleği seçmiş olan kişilerin Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatı dışında çalışma olanağı yoktur. Kişinin kendine ait işyeri açması veya özel sektörde çalışması mümkün değildir. Mesleğe girişte görev yeri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılacak ad çekme yöntemiyle belirlenir. Daha sonra bölge esasına göre atanmaları söz konusudur.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek için gereken ön eğitim çeşitli üniversitelere bağlı hukuk fakültelerinde verilmektedir. Savcı olabilmek için, hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra Adalet Bakanlığının açmış olduğu Hakimlik ve Savcılık sınavını kazanmak, iki yıl hakim ve savcıların yanında staj yapmak gerekmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Hukuk fakültesine girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Mesleğin ön eğitimi lise ve dengi okul sonrası 4 yıldır. Savcı olabilmek için, hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığı'nın açmış olduğu hakimlik ve savcılık sınavını kazanmak, 2 yıl hakim ve savcıların yanında staj görmek gerekir. - Eğitim süresince öğrenciler; Hukuk Başlangıcı, Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İktisat, ****** İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Türk Hukuk Tarihi, Maliye, Ticaret Hukuku, Sosyoloji, Vergi Hukuku, Miras Hukuku, İcra İflas Hukuku, Adli Tıp gibi zorunlu derslerin yanında, Genel Sosyoloji, Çevre Hukuku, Noterlik Hukuku, Haberleşme Hukuku, Avrupa Topluluğu Hukuku, Toprak Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Avukatlık Hukuku gibi seçmeli dersleri de alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
Çeşitli il ve ilçelerde Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başlayanlar, daha sonra Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Danıştay Savcısı olabilirler ve Adalet Bakanlığı merkez kuruluşlarında idari görevlerde bulunabilirler.

BENZER MESLEKLER
Hakimlik, avukatlık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Hukuk fakültesi öğrencileri, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burs olanaklarından yararlanabilirler.
- Hukuk fakültesini bitirerek savcılık sınavını kazananların ise, Hakim ve Savcılar Kanununa göre atamaları yapılır ve aynı kanunla belirlenen derece ve kademeden aylık ücret alırlar.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 168
Kayıt tarihi : 09/03/08
Yaş : 37

https://hukukmarmara.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz